Asiakastarina: Ruokintatyöstä voi jättää sanan "työ" kokonaan pois

25.02.2022

Turun Tortinmäen kylässä sijaitsee Vennan tila, jonka isäntänä toimii Jaakko Suominen, rinnallaan emäntänä vaimonsa Pirkko Suominen. Vennan tilalla on kahden lypsyrobotin navetta, jossa asustaa noin 135 lypsylehmää sekä lisäksi heillä on noin saman verran nuorta karjaa. Tilalla tuotetaan luomumaitoa, josta valmistetaan suomalaista Jymy-luomujäätelöä, jota löytyy päivittäistavarakaupoista ympäri Suomen.

Päivittäiseen tilan rutiiniin kuuluu tietysti eläinten ruokinta, joka tehdään naudoille kaksi kertaa päivässä. Lisäksi nuorelle karjalle tehdään kolmen päivän välein parin ruokintakerran verran apetta. Tilan ape koostuu pääasiassa kivennäisistä, murskeviljasta, paaliheinästä ja siilosta tulevasta säilörehusta. Kun koneet ovat päivittäisessä käytössä, on koneen oltava luotettava peli, jottei rutiinit keskeydy ja työt sujuvat ongelmitta. Tähän ratkaisuksi on tilalle tullut työpariksi Siloking SelfLine 4.0 Premium 2215-19 vaunu, joka saapui tilalle noin vuosi sitten. Siitä lähtien vaunu on ollut päivittäisessä käytössä lehmien ruokinnassa. Tilan isäntä Jaakko myöntää, että alkuun hänellä oli ennakkoluuloja vaunua kohtaan, oltuaan pitkään toisen apevaunumerkin asiakas. ”Merkin vaihtuessa on aina hieman epävarmuutta, mutta nyt vuoden käytön jälkeen vaunu on ylittänyt kaikki odotukset”, isäntä kertoo.

Nopea ja tehokas ruokinta

Vaunun käytössä luotettavuus on tärkeintä, Jaakko jatkaa. Siloking on ollutkin käytössä luotettava peli; 230 työtunnin aikana ei vaunussa ole esiintynyt suuria vikoja esimerkiksi antureissa tai minkäänlaisia öljyvuotoja ei ole ollut. ”Olen erittäin tyytyväinen vaunuun”, Jaakko toteaa. Vaunu liikkuu tilallisen käsissä ketterästi ja ruokinta sujuu nopeasti. Appeen teko ei isännän mukaan tunnu enää ollenkaan ruokintatyöltä, vaan sanan ”työ” voi jättää kokonaan pois, niin hyvä vaunu on tehtävässään ollut. Lisäksi hieman ennakko-odotusten vastaisesti vaunu on osoittautunut nopeaksi peliksi. Silokingin vaunu on ensimmäinen ajettava vaunumalli tilalla. Jaakko koki olevansa nopea jo aikaisemmalla yhdistelmällä kurottaja-apevaunu, mutta käytössä ajettava itselastaava vaunu on osoittautunut selvästi nopeammaksi yhdistelmäksi. Aiemmin apevaunuun on tullut vuosittain noin 450 tuntia ja vastaavasti kurottajaan ruokintatyöstä noin 300 tuntia.


Maistuvaa apetta

Vaunu räätälöitiin lisävarusteilla tilan tarpeisiin sopivaksi ja ne ovatkin osoittautuneet tärkeiksi elementeiksi päivittäisessä työssä. Esimerkiksi apevaunun hytin päällä olevasta digitaalisesta vaakanäytöstä näkee helposti esimerkiksi kivennäisen määrän, kun se lastataan ruuvista hytin ulkopuolella seisoessa.

Ohjaamoon kulku on helppoa, vaunuun meno ja poistuminen on vaivatonta pitkällekin henkilölle, isäntä toteaa harpatessaan hyttiin yhdellä askeleella. Lisäksi hän huomauttaa, että harvaan kulkuneuvoon on niin luonnikasta nousta, kuin Silokingin vaunun ohjaamoon. ”Näkyvyys hytistä on hyvä, kunhan joku pesisi lasit!”, Jaakko naurahtaa. Vaunun kanssa sujuva työskentely on ollut positiivinen yllätys ja myös lehmille ape maistuu. Tilan maidontuotos on noussut, joka on mahdollisesti osittain vaunun tuomaa etua, tilallinen pohtii. Maitomäärä nousi melko nopeasti noin 10% ajettavan vaunun hankinnan jälkeen. Pitää huomioida, että vanha vaunu oli jo loppu. Suurin ero vanhaan on parantunut lastaustarkkuus ja parempi rehun rakenne. Jaakko kiitteli Silokingin nopeaa sekoitusta ja sanoo ettei ole tapana jauhaa apetta yhtään enempää kuin on pakko. Jutun teon yhteydessä kokeiltiin appeen tekoa ja Jaakko teki nuorkarjalle appeen ajassa 16 minuuttia!

Kiinnostuitko tuotteesta? Lue lisää Siloking-apevaunusta. Myös hinattavat apevaunut!

Ota yhteyttä

Tutustu myös näihin